3916 Bodrogkeresztúr, Felső út 50. | 06-30-903-8448 | tokajbor@tokajbor-bene.hu
Várjuk kedves vendégeinket pincelátogatással egybekötött borkóstolóra!
Bemutatkozás | Szőlőültetevények | Boraink | Vendéglátás | Hol kapható? | Hírek | Kapcsolat
A borkóstolás alkalmával betekintést nyerhetnek a borászat világába, megmutatjuk a présházat, a borkezelő és palackozó helyiséget. Az 1850-ben épült pincékben tehetnek sétát, igény szerint különböző borkóstoló sorokból választva megízlelhetik borainkat.

Nyitva tartás: Áprilistól októberig van lehetőség a pincénkben kóstolóra. Kérjük, hogy érkezésükről előre értesítsenek bennünket!

Bejelentkezési lehetőség:

Dr.Bene Zsuzsanna: 06-30-903-8448,
Kenéz Gábor: 06-30-350-1313

tokajbor@tokajbor-bene.hu

Amennyiben étkezéssel szeretnék boraink megkóstolását egybekötni, keressék:
Lehoczky Eszter: 06-20-511-9044
Ludas Gábor: 06-20-362-3488
Egy kis ízelítő, kedvcsináló pincénk történetéből...
1648-ban III. Ferdinánd bodrogkeresztúri birtokait Rákóczi Györgynek adományozta, majd a Rákócziak után a Királyi Kamaráé lettek ezek a területek az épületekkel együtt. 1820-ban a Kamara eladta őket és három új nagy tulajdonos lett: Gróf Erdődy Györgyné szül. Aspremont Mária, Wolkenstein Marie grófnő (Rákóczi Júlia leánya), valamint Máriássy Gábor, aki 1847-től egri kanonok volt. Ebben az időben a pincénk még nem létezett, de a pince- és telephelyünk beépítetlen üres telekként Máriássy Gábor tulajdonába került a Dereszlán lévő szőlőterülettel együtt. Gábor, miután kanonok lett, bérbe adta a telket és a szőlőt testvére László nevű fiának, aki megvásárolta a szomszédos telket is Wolkenstein Marie grófnőtől az épületekkel együtt és kiásatta a jelenlegi pincét 1850-ben folytatásaként a grófnő pincéjének. Miután László meghalt, fia, dr. Máriássy Mihály lett a tulajdonos. Ő már nem foglalkozott a földekkel és a telek is megosztásra került: a jelenlegi pince leválasztásra került a grófnői pincétől, a pince fölötti gazdasági cselédház lett a Mihály családi háza. A grófnői ház és pince pedig a rokonsághoz tartozó özv. Máriássy Lászlóné tulajdonába került, aki földbirtokosként vincellér-házként működtette. 1949-ben örökös hiányában a pincénk a Magyar Erdőgazdaság tulajdonába és használatába került 1976-ig. 1976-ban felajánlással a Béke Szakszövetkezet lépett a tulajdonosi körbe 1996-ig. 1996-ban a Hungarovin Rt. vette át a staféta-botot és rendezte a pince sorsát. 1998-ban került családunk kezébe és reméljük, hogy virágzó időszakaként éli meg a pince ezt az időszakot.

A Máriássy - család nemes és bárói család. A régi nemesi családokhoz tartozik, első ismert őse Comes Nicolaus Filius Nicolai, aki Szent László királytól 1094-ben várépítésre kapott engedélyt. E vár, részben ép állapotban ma is Márkusfalván, Szepes-megyében áll. Egyik tornyában őriztetik ősidőtől fogva a családi levéltár. A szepesség gyarmatosítása és a szepesi bányászat megalapítása körül nagy érdemei vannak a családnak. A családból István 1504-ben II. Ulászlótól a családi czímer elismerését nyerte el. András 1840-ben bárói rangot nyert. A pincénkben tulajdonosként nyilvántartott Gábor egri kanonok a II. Zsigmond, szepesi alispán ág leszármazottja. László pedig Borsod-megyében igazolt nemesi ranggal rendelkezett.
Tokajbor-Bene Pincészet, Szőlőbirtok és Borkereskedelmi Kft. - © 2015. Minden jog fenntartva.