3916 Bodrogkeresztúr, Felső út 50. | 06-30-903-8448 | tokajbor@tokajbor-bene.hu
A Pincészet jelenleg 12 ha szőlőterületen gazdálkodik Bodrogkeresztúr határában lévő dűlőkben: Lapis, Szepsy, Kisvár, Dereszla és Kastély.

A Lapis-dűlő Tokaj-Hegyalja legkarakteresebb dűlői közé tartozik, hófehér, tömör, de porlékony riolit alkotja talaját. Túlnyomórészt Furmint szőlőfajtával telepített területen dolgozunk. Jól aszúsodó terület, gazdag, strukturált bort ad, magas szárazanyagtartalommal.

A Szepsy-dűlőben Muscat Lunel szőlőfajtával dolgozunk, a bodrogkeresztúri Kővágó-hegy aldűlője a délnyugati homlokon. Félkemény riolittufa és sárgás agyag alkotja talaját.

A Kisvár-dűlő a Várhegy oldalán található, Hárslevelű telepítés. Barna kötött talaj elvétve apró vulkanikus-tufás kövekkel. Biztos alapot szolgáltató terület, intenzív illatú, zamatos az itt termő szőlő. Sokáig egészséges marad rajta a termés, aszúsodás csak igen ritka évjáratokban jellemző.
Bemutatkozás | Szőlőültetevények | Boraink | Vendéglátás | Hol kapható? | Hírek | Kapcsolat
A Dereszla nem képezi már szerves részét a Kopasz-hegy kördűlőinek. Önálló dombocska, 161 m. Illatos szőlőfajtáink találkozóhelye. Zamatos, jól aszúsodó termést adó dűlő, számunkra nagyon kedves alapanyagot biztosít.

A Kastély-dűlő a Furmint szőlőfajta egyik fontos termőhelye számunkra. Rendkívül jól aszúsodó terület. Hihetetlen magas szárazanyagtartalom és komplexitás jellemzi a terméséből készített borokat.

A Lapis-tetőn van egy fiatal telepítésünk 2 ha területen. A termőréteg felső rétege leerodált, 10-12 0-os nyugati lejtésű telepítés. Talaja változatos, megtalálható benne a kőporos sáv, riolittufás-köves rész, illetve agyagos kötött talaj is. Középmagas kordonművelés került kialakításra, 250 x 0.8 a tőtávolság.
75 %-ban Sárga muskotály, 25 %-ban Kövérszőlő fajtákkal telepített.

További elképzelésünk még, hogy van 1 ha-os területünk ugaron a szőlőkataszter szerinti besorolásban I. osztályúként nyilvántartott Messzelátó-dőlőben. Amint energiánk engedi, szeretnénk betelepíteni. Nehéz megközelíteni a területet és művelése is fekvése miatt csak kézi úton lehetséges. Talajában mind vörösagyag, barna erdőtalaj, lösz, mind riolittufa megtalálható.

A Tokaj-hegyaljai borvidéken az utóbbi 100 évben három fajtát termesztettek, Furmintot, Hárslevelűt és Sárga muskotályt. Közülük az első kettő nevezhető fő fajtának, míg az utóbbi kiegészíti társait. Ma öt fajtát engedélyeznek, a Zéta és a Kövérszőlő egészíti ki őket.
A Furmint ma a borvidék fő fajtája. Tőkéje vitális, erős növekedésű, viszonylag kevés zöldmunkát igényel, az aszályos időjárási körülményeket jól tűri. Túlérése esetén ízanyagokban rendkívül gazdag. Jól aszúsodó és savmegtartó képességű. Nemzetközi viszonylatban is alig akad példa borvidék és fajta ilyen szerencsés találkozására.

A Hárslevelű nevét a hársfa levelére emlékeztető alakja miatt kapta. Tőkéje erős növekedésű, de kevesebb hajtást nevel, mint a Furmint. Fürtje nagy, hosszú válla gyakran elágazik. Bogyói kicsik, kevésbé rothadékony. Bora fajtajelleges, finom hársméz.

A Sárga muskotály középérésű fajta, környezetét és talaját tekintve igényesebb az előző két fajtánál. Téli fagyra, lisztharmatra és peronoszpórára különösen érzékeny. Bora finom muskotály illatú, amelyhez rendkívül elegáns savtartalom párosul.

A Zéta szőlőfajtát Király Ferenc nemesítette 1951-ben Furmint és Bouvier szőlőfajta keresztezéséből. Fürtje kúpos, tömött, közepes nagyságú. Nagyon jó aszútermő képessége miatt került a Tokaji borvidékre. Önálló borként történő felhasználásra csak különleges körülmények között lehetséges. A hűvös nyarak esetén az almasav csábító citromosságot varázsol borába, intenzív illatával egy páratlan élmény borának kóstolása.

A Kövérszőlőt jelenleg nem termesztik széles körben a borvidéken, pedig egy hagyományos fajtáról van szó. Kései érésű, de egy-két héttel megelőzi a főfajtákat. Nagyon jól aszúsodik, de az ültetvény fekvésére rendkívül érzékeny. Kedvező időjárás esetén a nagy, hosszúkás bogyói miatt az aszúszemek szedése gyors és nagyon hatékony. Aszúbogyóinak súlya időként háromszorosa lehet a Furminténak. Bora behízelkedő, savtartalma finom összetétellel rendelkezik.

Tokajbor-Bene Pincészet, Szőlőbirtok és Borkereskedelmi Kft. - © 2015. Minden jog fenntartva.